Waren lasers van Tomorrowland te fel?

Twee bezoekers van Tomorrowland hebben oogschade opgelopen door de felle laserstralen die op het dancefestival in Boom gebruikt werden. Dat zegt professor Peter Stalmans. Organisator ID&T Belgium zegt dat het onmogelijk is om oogschade op te lopen door de lasers die zij gebruikten.
Jessica Van Opstal (21, foto) heeft bij de politie wel een klacht ingediend tegen ID&T Belgium. Nadat ze een felle groene lichtflits zag in een van de tenten, begon er een zwarte streep voor haar ogen te dansen. "Het lijkt op spinnenwebben, draden, het geeft ook een beetje het gevoel alsof je door een vuile bril aan het kijken bent, maar het beweegt heel de tijd mee als ik knipper of draai met mijn ogen", aldus Van Opstal.
Volgens expert Peter Stalmans van het UZ Leuven had ze een bloeding onder het netvlies die veroorzaakt werd door een laser klasse III die normaal therapeutisch gebruikt wordt, bijvoorbeeld om netvlies dicht te schroeien. "Normaal mogen die lasers enkel naar boven gericht zijn, helemaal niet op het publiek zoals nu gebeurd is, dit is echt ongehoord."

Bij een 26-jarige jongen die het festival, dat op 25 en 26 juli plaatsvond, ook bezocht, zal het voorval volgens Stalmans "hoogst waarschijnlijk tot onherroepelijke schade leiden".

ID&T Belgium reageert verbaasd op de incidenten. "We hebben geen enkele melding van problemen gekregen", zegt Michiel Beers in De Morgen. Volgens ID&T is het "onmogelijk dat iemand ernstige oogschade zou oplopen door de gebruikte lasers in de show." Zij zeggen dat er een sterke laserpen in omloop is, illegaal speelgoed dat populair is bij jongeren.