Ahmadinejad kan beginnen aan tweede termijn

Mahmoud Ahmadinejad heeft in het Iraanse parlement de eed afgelegd als president. Zijn herverkiezing is erg omstreden.
De radicale Ahmadinejad was de favoriete kandidaat  van de Iraanse geestelijken, maar zijn kieszege in juni wordt betwist door de oppositie, die klaagt over massale kiesfraude. Bij straatprotest tegen zijn herverkiezing zijn al minstens 30 doden gevallen. Honderden demonstranten zijn opgepakt.
Maar al dat protest mocht niet baten. Eergisteren heeft ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijke leider, Ahmadinejad formeel bevestigd als president.

Desondanks blijft het protest aanhouden. Honderden aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi kwamen samen in de buurt van het parlementsgebouw, maar de ordediensten dreven de betogers uiteen.

Het viel ook op dat veel parlementsleden niet aanwezig waren bij de eedaflegging, net als de oud-presidenten Rafsanjani en Khatami. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zeggen uitdrukkelijk dat ze Ahmadinejad niet feliciteren, maar de Iraanse president is daar niet van onder de indruk. "Niemand in Iran wacht op julllie boodschap",  zei hij na zijn eedaflegging.