Clinton geeft Kenia een veeg uit de pan

Bij het begin van haar Afrikaanse rondreis heeft VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de Keniase leiders een schot voor de boeg gegeven. Afrika heeft nood aan democratie en echte instellingen om investeringen te kunnen aantrekken, zei ze.
Kenia is de eerste halte op het elf dagen durende bezoek dat VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan Afrika gaat brengen. Clinton wil de banden aanhalen, economisch en politiek, maar ze koppelt ook voorwaarden aan die relaties.
Bij haar aankomst in Nairobi nam ze geen blad voor de mond. Clinton zei dat ze zich ergert aan het uitblijven van een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad van twee jaar geleden.

Na omstreden verkiezingen zijn in Kenia toen 1.300 mensen omgekomen bij politiek en etnisch geweld tussen aanhangers van president Mwai Kibaki en premier Raila Odinga (foto). Sindsdien delen die de macht, maar de spanningen zijn nog aanwezig en de berechting van de daders en aanstokers van dat geweld wil ook niet vlotten.

Clinton noemde corruptie en wanbeleid en het ontbreken van goed werkende politieke en juridische instellingen als de belangrijkste hinderpalen voor het aantrekken van buitenlandse investeringen.

Hillary Clinton zal later ook Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Liberia, Congo en de Kaapverdische eilanden bezoeken. Het bezoek moet de aanwezigheid van de VS in Afrika verbeteren.