Doherty alleen met gitaar en fles wijn

Peter Doherty leert het nog. Gisteren op de Lokerse Feesten kwam de Britse zanger zowat stipt op tijd het podium opgewandeld. De voorbije jaren was hij moeilijk op festivals te krijgen. Hij zegde twee keer af voor Pukkelpop en één keer voor Rock Werchter, terwijl hij in het voorjaar met heel wat vertraging op het Polsslag Festival in Hasselt verscheen. Nu niets van dit alles. Doherty was in Lokeren en hij was op tijd.
De zanger kwam de afgelopen jaren vooral in de media met zijn drugsgebruik, zijn relatie met supermodel Kate Moss en zijn aanvaringen met het gerecht, maar gisteren stond hij opvallend fris op het podium. Hij was alleen naar Lokeren afgezakt, zonder band. Ook zijn typische hoed had hij thuisgelaten, maar hij droeg wel zijn zwarte blazer, nauw aansluitende zwarte broek en vertrouwde puntschoenen.
Doherty is pas 30, maar heeft al een aardige collectie songs bij elkaar gepend. Tijdens het optreden putte hij zowel uit zijn nieuwe solo-cd met nummers als "Last of the English roses" en "Salome", als uit songs die hij schreef voor zijn groepen Babyshambles ("Delivery", "The lost art of murder") en Libertines ("Music when the lights go out", "Can't stand me now").

Doherty stond de hele avond alleen op het podium met enkel zijn gitaar, zijn mondharmonica, een fles wijn en subtiel op de achtergrond, de Union Jack. Hij profileerde zich tijdens het optreden duidelijk meer als een singer-songwriter, dan als een rebelse rocker. Zijn gitaarspel was indrukwekkend en hij was goed bij stem, waardoor zijn poëtische teksten erg goed uit de verf kwamen.

"Geef de drugs maar aan mij"

De zanger plaatste zich in de traditie van de getormenteerde romantische dichters en liet het niet na om te koketteren met zijn drugsverslaving. De cover van Neil Young, "Needle and the damage done", was dan ook niet toevallig gekozen. Toen hij zei: "Heeft er iemand drugs bij zich? Denk twee keer na voordat je ze gebruikt", leek het er even op dat Doherty het publiek wou waarschuwen voor de gevaren van drugs, maar dat bleek niet echt ernstig bedoeld, want hij voegde er onmiddellijk aan toe: "Geef ze maar aan mij."
Doherty gedroeg zich als een echte speelvogel. Dingen die op het podium gegooid werden, pikte hij op en tussen twee nummers door gaf hij er commentaar op. Hij was zelfs niet te beroerd om een muts in de vorm van een borst even op te zetten. Toen zijn fles wijn bijna leeg was, grapte hij: "Het ziet er naar uit dat we bijna aan het eind van de show zijn." Waarop hij een flinke teug nam en nog enkele nummers speelde. Hij sloot af met "Fuck forever".

Judit Verstraete

Peter Doherty komt opnieuw naar België

Op donderdag 26 november komt Peter Doherty naar Trix in Antwerpen.