Grondpersoneel EAT legt het werk neer

Bij luchtvaartmaatschappij EAT, een dochteronderneming van het koerierbedrijf DHL, heeft het grondpersoneel spontaan het werk neergelegd nadat de vakbonden hadden gemeld dat een verzoeningsvergadering over het collectief ontslag van 180 werknemers niets had opgeleverd.
De vakbonden zijn ontevreden over het sociaal plan dat de directie voorstelt. Bij EAT moet worden gesaneerd: net als moederberijf DHL wil de maatschappij een groot deel van haar activiteiten verhuizen van Brussels Airport naar de luchthaven van Leipzig.

Twee jaar geleden ontsloeg EAT al eens 200 man grondpersoneel. De mensen voor wie nu ontslag dreigt, willen dezelfde ontslagvoorwaarden als hun ex-collega's.

Hoe lang de spontane staking bij EAT nu gaat duren, is onduidelijk. "We wachten op een signaal van de directie", zegt Frederic De Clerck van de liberale vakbond ACLVB. Ook de nachtploeg zal alvast niet aan het werk gaan en volgens Anita Van Hoof van de BBTK loopt de actie waarschijnlijk ook morgen door. 

Bij EAT in Zaventem werken 600 mensen. Onlangs nog ontsloeg de maatschappij ook 36 vliegende personeelsleden.