Koude Oorlog-tafereel voor Amerikaanse kust

Twee Russische nucleaire onderzeeërs hebben de voorbije dagen gepatrouilleerd voor de oostkust van de Verenigde Staten. Tijdens de Koude Oorlog gebeurde dat wel vaker, maar nu kijken de Amerikanen met enige ongerustheid naar het gebeuren.
Een onderzeeër van de Akula-klasse, waarvan er twee voor kust van de VS zijn gespot.
Toen Rusland nog de Sovjet-Unie heette en met aartsrivaal Amerika in de Koude Oorlog verwikkeld was, voeren onderzeeërs van beide naties regelmatig naar elkaars kusten om daar bewegingen van andere onderzeeërs op te vangen. Of om van dichtbij kernraketten af te vuren, mocht er echt oorlog tussen beide grootmachten uitbreken. Maar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werden dergelijke patrouilles drastisch afgebouwd.

Volgens expert Norman Polman is het "op zijn minst 15 jaar geleden" dat Rusland zo'n zwaarbewapende onderzeeërs naar de Amerikaanse kust stuurde. "We weten dat ze er zijn en we kunnen ze gemakkelijk volgen", liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie weten aan de krant The New York Times, die als eerste over de patrouilles berichtte. "Daarover zijn we niet ongerust, maar wel over het feit dat ze er zijn."

Analisten hebben het gissen naar de beweegredenen van Rusland. Sommigen zien er het zoveelste bewijs in van de toegenomen assertiviteit van het Kremlin om te tonen dat Rusland nog steeds meetelt als militaire grootmacht. "Telkens als de Russische marine iets onverwachts doet, is het opletten geblazen", luidt het bij het ministerie van Defensie.

Een generaal van het Russische leger snapt de heisa niet. "Ik zie de nieuwswaarde daar niet van", verklaarde Anatoly Nogovitsyn. Volgens de militair dienen de patrouilles enkel om de marine in goede staat te houden. "We kunnen onze onderzeeërs toch moeilijk de hele tijd voor anker laten liggen?"