Nieuw proces Politkovskaja van start

In Moskou is het proces gestart tegen drie verdachten in de zaak van de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja. De drie werden eerder dit jaar vrijgesproken, maar een rechter besliste in juni dat het proces moet worden overgedaan.
In februari verliet Ibraguim Makhmoudov blij de rechtzaal nadat hij werd vrijgesproken
Sergei Khadzhikurbanov en de twee broers Djabraïl en Ibraguim Makhmoudov moeten opnieuw voor de rechter verschijnen, nadat ze in februari werden vrijgesproken. De drie staan trouwens niet terecht voor de moord zelf, maar enkel voor medeplichtigheid aan de moord. De waarschijnlijke schutter -Rustam Makhmoudov, broer van Djabraïl en Ibraguim- is nog altijd niet opgepakt. Ook de opdrachtgevers zijn nog altijd niet gevonden.

Het proces vindt plaats in dezelfde rechtbank waar de verdachten in februari werden vrijgesproken. Het  hooggerechtshof in Rusland oordeelde in juni dat het proces moest worden overgedaan. Zowel de verdediging als de nabestaanden van Politkovskaja vinden echter dat het onderzoek opnieuw moet worden gevoerd, omdat er geen nieuwe elementen zijn opgedoken. Onmiddellijk na de opening werd de zitting al afgebroken omdat een van de verdachten nog niet was gearriveerd.

Politkovskaja werd in 2006 neergeschoten voor haar appartement in Moskou. Volgens sommigen omdat ze te kritisch was over de oorlog in Tsjetsjenië. Critici opperden zelfs dat het Kremlin zelf achter de moord zat. Onlangs werd Natalia Estemirova doodgeschoten, een mensenrechtenactiviste die lang met Politkovskaja had samengewerkt.