VS-journalisten weer thuis uit Noord-Korea

De twee Amerikaanse journalisten die maandenlang zijn vastgehouden in Noord-Korea zijn aangekomen in Californië. Ze werden vergezeld door ex-president Bill Clinton die over hun vrijlating had onderhandeld.
Het vliegtuig dat Laura Ling en Euna Lee terugvloog, is deze namiddag geland in Californië. De twee vrouwen kregen er een emotioneel welkom van hun familieleden.
Ook voormalig president Bill Clinton die de vrouwen in Noord-Korea was gaan ophalen, werd in de bloemetjes gezet. Clinton was gisteren naar de communistische staat gevlogen om de vrouwen vrij te krijgen.

Na een gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il kregen de twee vrouwen gratie en mochten ze samen met Bill Clinton naar huis terugkeren.

Clinton kreeg daarvoor lof van zijn echtgenote, tevens minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. President Barack Obama noemde de familiereünie een "bron van geluk, niet enkel voor de families, maar ook voor de hele natie".
 
De twee vrouwen waren enkele maanden geleden opgepakt toen ze een reportage maakten in het grensgebied tussen China en Noord-Korea. Ze waren in Noord-Korea veroordeeld tot twaalf jaar dwangarbeid. 

Begin van een dooi?

Het ging om een privébezoek van Bill Clinton aan Noord-Korea. Hij is slechts de tweede ex-president van de VS die een bezoek brengt aan het communistische Noord-Korea.
Clinton zal nu bij de staf van president Obama verslag uitbrengen over zijn reis en zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Het is niet duidelijk of Clinton een boodschap van Kim aan Obama bij zich heeft.

De relaties tussen beide staten waren de laatste jaren opnieuw erg gespannen, onder meer door het omstreden nucleaire programma van Noord-Korea.

President Obama heeft meteen na zijn aantreden de hand uitgestoken naar regimes zoals dat van Noord-Korea en Iran om de relaties op een nieuwe leest te schoeien. Of het bezoek van Clinton en de vrijlating van de twee vrouwen het begin van een dooi inluiden, moet echter nog blijken.