Weyts heeft vragen bij bonussen BNP Paribas

N-VA-Kamerlid Ben Weyts vraagt zich af of de vertegenwoordigers van de federale regering bij BNP Paribas de beslissing mee goedkeurden om een miljard euro opzij te zetten voor bonussen van zijn medewerkers.
Vandaag raakte bekend dat BNP Paribas ongeveer een miljard euro uittrekt voor bonussen aan personeelsleden die bepaalde doelstellingen hebben behaald. Gisteren maakte  de bank nog goede resultaten bekend voor de eerste helft van dit jaar (foto boven).

Het nieuws over bonussen lokt in Frankrijk fors protest uit bij de publieke opinie. Ook in eigen land was er het voorbije jaar heel wat te doen over de bonussen die banken uitkeerden. De bijzondere parlementscommissie die de financiële en bankcrisis onderzocht, pleitte voor een verbod op bonussen voor kortetermijnprestaties van personeelsleden.
De regering sloot zich hierbij aan, zegt Weyts. In zijn regeerverklaring riep premier Herman Van Rompuy de bankwereld op tot meer ethisch besef.

De Belgische staat is een van de belangrijkste aandeelhouders van BNP Paribas. Weyts vraagt zich af of de regering van plan is om op te treden tegen de beslissing.

"De regering kan toch niet zeggen dat ze de aanbevelingen van de commissie ter harte neemt en anderzijds als eigenaar volledig het tegenovergestelde doen? Wat blijft er dan nog over van alle andere beloftes en de lessen die men zou trekken uit de financiële crisis?", zegt Weyts.