"Het aantal burgerslachtoffers verminderen"

Enkele dagen nadat hij Jaap de Hoop-Scheffer is opgevolgd aan het hoofd van de NAVO brengt Anders Fogh Rasmussen (links op foto) een bezoek aan Afghanistan. Hij zegt dat hij het aantal burgerslachtoffers van de strijd tegen de taliban tot een minimum wil beperken.
De voorbije maand was de bloedigste sinds het begin van de strijd tegen de fundamentalistische taliban, 8 jaar geleden. Veel NAVO-landen krabbelen terug omdat er zoveel militairen en burgers omkomen.

Rasmussen herhaalt dat de NAVO in Afghanistan zal blijven tot er vrede is, en belooft het aantal burgerdoden bij bombardementen te beperken tot een absoluut minimum. Hij wil ook praten met de taliban. "Ik ben bereid om voorzichtige maatregelen te nemen die de veiligheid van onze troepen vergroten", zei hij in Kaboel. "Als dat praten met een aantal groepen in de Afghaanse maatschappij betekent, ben ik bereid dat te doen."

Zijn uiteindelijke doel? "Mijn criteria voor succes is het geleidelijk overdragen van de verantwoordelijkheid over de veiligheid aan de Afghanen zelf."

Over enkele weken zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan. President Hamid Karzai (rechts op foto), die de steun van de VS en de NAVO geniet, hoopt zichzelf te kunnen opvolgen. "Stembureaus aanvallen en mensen intimideren bewijst Afghanistan geen dienst", waarschuwde hij de taliban. Ook Karzai zegt bereid te zijn om met de taliban te praten.