Aarde beeft lichtjes in regio van Bilzen

Gisteravond heeft de aarde licht gebeefd in de regio van Bilzen. Dat meldt de afdeling Seismologie van de Koninklijke Sterrenwacht in België. Er zijn geen gevallen van schade.
De aardbeving deed zich voor gisteravond rond 23.15 uur en had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van Zutendaal. De locatie in de ondergrond waar de aardbeving ontstond, lag op ongeveer 10 kilometer diepte.

Bij de brandweer van Bilzen kwam een handvol telefoontjes binnen van inwoners die in hun woning iets raars hoorden of dingen zagen trillen of bewegen, maar er zijn geen gevallen van schade gemeld.

Een tiental minuten na de aardbeving volgden er nog twee naschokken met een kracht van 1,3 en en 1,2. Volgens de Koninklijke Sterrenwacht kunnen er de komende dagen nog lichte naschokken volgen.

"De beving situeerde zich net buiten het systeem van de Roerdalslenk, een tektonisch actief gebied dat bevingen kan veroorzaken in Belgisch- en Nederlands-Limburg en Duitsland. De breuklijnen in de regio zijn minder actief, maar er kunnen zich wel bevingen voordoen", zegt onderzoeker Koen Verbeeck van de Koninklijke Sterrenwacht.

De meest bekende aardbeving in België is die van Luik van 8 november 1983 met een magnitude van 5, die indertijd veel schade veroorzaakte. In 1992 was er ook een sterke beving met epicentrum in het Nederlands-Limburgse Roermond.