Australië neemt afscheid van Sam de koala

In Australië is Sam de koala overleden. Het diertje veroverde begin dit jaar wereldwijd alle harten nadat het gered werd uit de verwoestende bosbranden die het zuidoosten van Australië teisterden.
Sam werd wereldberoemd toen ze gefilmd en gefotografeerd werd terwijl ze water dronk uit een flesje van een hulpverlener die haar had gered uit de brand (foto bovenaan). Het diertje had ernstige tweede- en derdegraadsbrandwonden, maar overleefde.

De vierjarige koala werd zo een symbool van hoop voor alle overlevenden van de bosbranden, de zwaarste ooit in Australië. Minstens 209 mensen kwamen om, duizenden hectaren bos en huizen werden in de as gelegd.
Enkele maanden na haar redding stelden artsen echter vast dat Sam leed aan de levensbedreigende ziekte urogenitale chlamydia. De koala moest een operatie ondergaan om cystes te laten verwijderen die door de ziekte waren ontstaan, maar de artsen ontdekten dat er afwijkingen waren die niet meer te genezen zijn.

"Helaas moesten we Sam laten inslapen. Heel, heel triest", klonk het bij de verzorgers van de koala. "De aandoening was zo ernstig dat er geen mogelijkheid meer was om haar pijn te verzachten."

Urogenitale chlamydia treft de helft van de koalapopulatie in Australië, maar het is niet duidelijk hoe de dieren besmet zijn geraakt met de bacterie.