Clinton herdenkt slachtoffers Al Qaeda

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in Kenia hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania van 1998. Daarbij vielen meer dan 200 doden.
Clinton legde een bloemenkrans neer aan een monument op de plaats van de aanslag. "Deze plaats herinnert ons eraan dat het terrorisme een voortdurende dreiging vormt die geen rekening houdt met grenzen, rassen of godsdienst", zei de minister. Ze sprak ook met enkele overlevenden.

De aanslagen werden toegeschreven aan moslimextremisten die banden hebben met Al Qaeda. Volgens de Amerikanen verschuilen enkele van de daders zich in Somalië, waar ze zich hebben aangesloten bij de radicale moslimmilitie al Shabab. Die vecht al jaren tegen de overgangsregering van het land.

Clinton had ook een ontmoeting met de Somalische president Sharif Sheik  Ahmed. Na afloop zei Clinton dat de Somalische overgangsregering alle mogelijke steun krijgt van Washington. Ze riep buurland Eritrea op om de moslimmilitanten in Somalië niet langer te steunen. Indien nodig, zullen wij ingrijpen, voegde ze eraan toe.

Al Shabab controleert  het zuiden van Soamlië.  Door gebrek aan een goed functionerende regering heerst er chaos in Somalië, er is honger en armoede.