Cursus vrienden maken zeer populair

Drie jaar geleden begon het Rode Kruis in Nederland met speciale vriendschapscursussen om eenzame mensen uit hun isolement te halen. De cursussen zijn zo een groot succes dat er al sprake is van wachtlijsten om aan een van de cursussen te kunnen deelnemen.
De deelnemers leren aan de hand van getrainde vrijwilligers hoe ze vrienden maken in de kroeg of vereniging en hoe ze meer zelfvertrouwen kunnen krijgen, zo meldt De Telegraaf vandaag. Ook krijgen ze taken mee naar huis: geef jezelf iedere dag een compliment, bel iedere twee weken een bekende, of ga op zoek naar een hobbyclub.

Inmiddels zijn 500 deelnemers geholpen, onder hen gepensioneerden, allochtone vrouwen zonder werk, arbeidsongeschikten, maar ook jonge meiden.
Volgens Eva Smits van het Rode Kruis is er kennelijk behoefte aan een opleiding in het leggen van contacten en het maken van vrienden.

Wel is het zo dat voor jongeren een specifieke aanpak nodig is. “Iemand van zestien jaar heeft toch een verschillend leven met iemand van veertig. Op sociale netwerksites als “Facebook” kan je 215 vrienden hebben en je toch eenzaam voelen”, aldus Smits.
Om in een café, op een feest of op het werk met iemand een praatje te maken, blijkt toch een stuk lastiger. Daarom wordt een speciale cursus gemaakt voor 15- tot 20-jarigen. Wie eenmaal heeft meegedaan aan zo een cursus voelt zich minder eenzaam dan daarvoor, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit van Nijmegen.

lees ook