Egyptenaren boos om hondennaam

Een hond in een Amerikaanse film heeft in Egypte tot veel ophef geleid. De viervoeter heeft namelijk dezelfde naam als de voormalige president van het land, Anwar Sadat. De Egyptenaren vinden het niet kunnen dat de hond de naam krijgt van hun geliefde oud-president.
In “I Love You Man”, want zo heet de film, zegt een karakter dat hij zijn hond Sadat heeft genoemd “omdat het beest zo lijkt op de voormalige Egyptische president.”

De kritiek van de Egyptenaren is niet zo vreemd als het lijkt. In het land wonen veel moslims en voor hen is een hond een onrein dier. Dat die hond ook nog eens de naam krijgt van een geliefde oud-president gaat voor hen een brug te ver.
Sadat was elf jaar lang president van Egypte en een van de architecten van de Camp David-akkoorden. Voor deze akkoorden ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1981 werd Sadat doodgeschoten tijdens een militaire parade.

Bloggers noemen de film een belediging voor alle Egyptenaren. De dochters van de vermoorde president hebben excuses geëist van de Amerikaanse ambassade.

lees ook