Gordijnen installeren en frisdrank aanbieden

Vandaag wordt het een van de warmste dagen van het jaar. Als de hoge temperatuur een bepaalde norm overschrijdt, moeten de werkgevers maatregelen nemen om hun personeel te beschermen.
"In de zomer kunnen hoge temperaturen verhinderen dat er in aanvaardbare omstandigheden kan worden gewerkt", luidt het op de website van de federale overheid.
Sommige werknemers zullen het wellicht iets subjectiever interpreteren, maar de objectieve norm om te weten wanneer het nu effectief te warm is om nog normaal te kunnen werken, is een zogenoemde vochtige globethermometer. Die houdt ook rekening met andere factoren zoals de vochtigheidsgraad (bij 30 graden op een globethermometer kan het op een gewone thermometer soms 40 graden zijn).

Wanneer die temperatuur 30 graden overschrijdt bij licht werk, 26,7 graden bij halfzwaar werk en 25 graden bij zwaar werk moet de werkgever de volgende maatregelen nemen:
  • de werknemers beschermen tegen rechtstreekse zon (luiken of overgordijnen installeren enz.)
  • frisdrank aanbieden
  • toestellen voor kunstmatige verluchting installeren
Werkgevers kunnen uiteraard op eigen houtje beslissen om al sneller in te grijpen, voor de temperatuur de maximumlimiet heeft bereikt.