Het werd net niet de warmste dag van het jaar

Het is vandaag een heel warme dag geworden, maar de warmste dag van het jaar werd het net niet. Het record van 2 juli is overeind gebleven. In acht meetplaatsen is de ozondrempel overschreden.
2 juli blijft dus de warmste dag van het jaar. Toen noteerden we in Ukkel een temperatuur van 30,7 graden. Om 16 uur vandaag was het kwik in Ukkel naar 29,9 graden geklommen, een uur later was het gezakt naar 29,5 graden.

Kleine Brogel deed net iets beter en piekte naar 31,1 graden, maar daar was het kwik op 2 juli naar 32,6 graden Celsius gefietst, en op 3 juli naar 31,3.

Morgen en overmorgen zou het warme weer stilaan overgaan in frisser weer.

Waterijsjes en kanaalzwemmen

Her en der werden speciale maatregelen genomen om de warmte te lijf te gaan. In Bellewaerde Park kregen de aapjes vandaag waterijsjes te eten, ook al om de bezoekers te plezieren.
Sommige mensen zochten hun toevlucht tot verboden activiteiten. Zo is er het fenomeen van kanaalzwemmen in het Albertkanaal. Dat is officieel verboden, omdat het gevaarlijk is. Het scheepvaartverkeer is er erg druk en de oevers zijn op sommige plaatsen erg steil.

Toch lieten vele zwemmers zich niet afschrikken. Ze hebben niet de indruk dat de politie hen de waterpret wil afnemen. De meesten zijn zich dan ook bewust van de mogelijke risico's.

Acht overschrijdingen voor ozon

Bij warme temperaturen horen ook waarschuwingen. Er is veel ozon in de lucht en de ozondrempel is zelfs overschreden. "Doe dus geen zware inspanningen en kijk uit met de zonnestralen. Voldoende smeren en vooral veel water drinken", aldus Deboosere.

De hoogste ozonconcentraties werden in de late namiddag opgetekend. In heel Vlaanderen was de luchtkwaliteit ondermaats of slecht en in acht meetstations werd de waarschuwingsdrempel van 180 microgram overschreden. U kunt de evolutie van de ozonwaarden volgen op www. irceline.be

Het mooie weer lokte alvast veel dagjestoeristen naar zee. Het verkeer op de Brusselse Ring en op de E40 richting kust verliep erg druk, en hier en daar waren er vertragingen. Op vele plaatsen beperkte de politie vanmorgen de snelheid tot 110 of 90 km/u. Ook de treinen naar zee zaten overvol.