KBC doet het beter dan was verwacht

Bankverzekeraar KBC heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 302 miljoen euro winst gemaakt. Het resultaat is beter dan verwacht, want analisten hielden rekening met een verlies tot 400 miljoen. Het gaat om de eerste winst in vier kwartalen.
Er zijn  verschillende verklaringen voor de goede cijfers.

Door de lage rente moeten banken maar een hele lage vergoeding voor spaarproducten geven, maar ze kunnen wel uitlenen tegen relatief normale vergoedingen. De marge die ze daarop nemen, is dus relatief goed.

Bovendien zijn de kapitaalmarkt en de beurzen verbeterd en heeft de verzekeringstak het goed gedaan. Daarbij komen nog eens allerlei  kostenbesparingen.

Door de verbetering  van de algemene economische situatie heeft de bank ook een deel van zijn risicokredieten positief kunnen herwaarderen. Toch verwacht KBC dat de volgenden maanden nog heel wat bedrijven het moeilijk zullen hebben om hun kredieten terug te betalen.

Ondanks de goede cijfers heeft KBC in de eerste helft van het jaar wel nog altijd een verlies geleden van 3,3 miljard. Dat komt door de erg slechte cijfers in het eerste kwartaal van dit jaar.