Negen doden bij brand in rusthuis in Melle

In het Kanunnik Triest-rusthuis in Melle heeft een hevige brand gewoed. Er zijn negen doden. Drie zwaargewonden zouden inmiddels aan de beterhand zijn.
De doden zijn allemaal bewoners van het rusthuis. Het gaat om zeven vrouwen en twee mannen. Er zijn ook drie hulpverleners gewond geraakt.
De brandweer van Melle was snel ter plaatse en riep onmiddellijk de hulp in van het korps van Gent. De brand zou vrij snel onder controle geweest zijn maar de meeste slachtoffers zijn door de rook gevallen.

De brand is ontstaan op de tweede verdieping waar een elektrisch toestel, er is sprake van een ventilator, vuur zou hebben gevat. Daarop zou ook een matras in brand geschoten zijn, met een felle rookontwikkeling als gevolg.
Een 30-tal bejaarden is gehospitaliseerd, een aantal andere bewoners van het rusthuis is ondergebracht in andere rusthuizen in de buurt of bij familie.

Het provinciaal rampenplan is afgekondigd. Dat wil zeggen dat gouverneur André Denys de hulpacties coördineert. De instelling is nu voor 24 uur gesloten, daarna zal men zien hoe het verder moet.

Familieleden die vragen hebben over de brand, kunnen terecht op het nummer 09 210 59 90.

Moderne instelling

Het Kanunnik Triest-rusthuis in de Kloosterstraat is een modern gebouw, het werd in 1998 in gebruik genomen. Het verving toen een oudere, onveilige instelling. Het rusthuis bevat ruim 90 woningen, verdeeld in drie afdelingen. Eén van die afdelingen herbergt lichamelijk zwaar hulpbehoevende mensen en er zijn ook dementerende bejaarden.

Het is een heel oude instelling die al bestaat  sinds de 19e eeuw en toen nog gerund werd door zusters.