Oudste veteraan van WOI is begraven

In Groot-Brittannië is de oudste veteraan van de Eerste Wereldoorlog begraven. Harry Patch is 111 geworden.
Er waren duizenden mensen in de straten van het stadje Wells. De kist van Patch werd geëscorteerd door telkens twee militairen uit België, Frankrijk en Duitsland. Dat weerspiegelt het verlangen van Patch (foto) naar verzoening. Er was ook een delegatie van de Britse koninklijke familie.
Patch werd in 1917 naar Passendale gestuurd, in de Westhoek. Toen vielen aan Britse kant meer dan 70.000 doden. Ook Patch raakte daar gewond in de loopgraven.

De man heeft jarenlang niets willen vertellen over de oorlog. Daar kwam enkele jaren geleden verandering in, toen hij een interview gaf over de verschrikking en de zinloosheid van oorlog.

De Britse rockgroep Radiohead raakte erg onder de indruk van dat interview en heeft nu een speciaal liedje uitgebracht, ter ere van Harry Patch. De opbrengst gaat naar de Royal British Legion, dat is een liefdadigheidsinstelling voor Britse veteranen.

Er zijn nu nog twee oudstrijders van WOI in leven: een Brit van 108 die in Australië woont, en een Amerikaan, ook van 108.