Tuchtstraf voor tweede topman van Cassatie

De nummer twee van het Hof van Cassatie Ivan Verougstraete heeft een lichte tuchtstraf gekregen omdat hij het beroepsgeheim heeft geschonden in de zaak-Fortis. Tegelijk onderzoekt het gerecht of Verougstraete informatie over die zaak gelekt heeft aan de regering-Leterme.
Vanochtend raakte bekend dat het Gentse gerecht onderzoekt of Verougstraete eind vorig jaar al dan niet informatie over het proces rond de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas gelekt zou hebben naar de regering-Leterme.

Uit goede bron heeft het VRT Nieuws nu vernomen dat Verougstraete eerder een lichte tuchtstraf heeft gekregen omdat hij in de zaak-Fortis het beroepsgeheim zou hebben geschonden.
Verougstraete is de tweede magistraat tegen wie een onderzoek loopt inzake de lekken rond Fortis. Eerder was het gerecht ook al een onderzoek gestart naar Christine Schurmans, een van de drie rechters van het hof van beroep die moesten oordelen over de verkoop van Fortis.

Er wordt vermoed dat Schurmans informatie zou hebben doorgespeeld aan Verougstraete en zo verder naar de regering-Leterme.
 
Ivan Verougstraete is al sinds 1989 bij Cassatie. Hij is de voorzitter van de eerste Nederlandstalige kamer van het Hof van Cassatie en is op die manier de op een na hoogste magistraat van het land.

Fortiscommissie opnieuw bijeen?

Het nieuws over de onderzoeken naar de twee rechters leidt uiteraard tot nieuwe politieke deining. 
Bart Tommelein (Open VLD) de voorzitter van de parlementscommissie die de lekken in de Fortis-zaak onderzocht, wil dat de commissie opnieuw bijeenkomst als het gerechtelijk onderzoek is afgelopen.

CD&V-commissielid Servais Verherstraeten wil eerst het resultaat van dat onderzoek afwachten vooraleer te beslissen of de commissie opnieuw aan de slag moet.

Lijst Dedecker vraagt dat de Fortiscommissie onmiddellijk opnieuw bijeenkomt.