"Als die rook je pakt, dan is het gedaan"

Volgens een buurtbewoner was de brand in het rusthuis in Melle niet spectaculair, maar was vooral de zwarte rook de boosdoener. Bij de brand vielen negen dodelijke slachtoffers. Twee van de drie bejaarden die gisteravond in levensgevaar verkeerden, zijn nu aan de beterhand. Volgens de laatste berichten zou een ventilator zijn ontploft.
"Het was zeer raar om te zien", zegt de buurtbewoner. "Het was eigenlijk qua vuur niet zo indrukwekkend. Het was voornamelijk de rookontwikkeling die zeer pakkend was. Ik kan mij inbeelden dat je als oudere persoon geen kans maakt als die rook je tegemoetkomt op die bovenste verdieping. Als dat je pakt, dan is het kwestie van seconden, dan is het gedaan."
Veel buurtbewoners hebben trouwens geholpen om zoveel mogelijk bejaarden in veiligheid te brengen. "Zodra ik merkte dat er iets aan de hand was, ben ik naar buiten gekomen", zegt de buurtbewoner. "Ondertussen hadden al een aantal buurtbewoners de ouderen geëvacueerd naar het cafetariagedeelte. Dan werd beslist om ze naar buiten te brengen, en daarbij heb ik geholpen."

"Op zich hebben wij niet veel meer kunnen doen dan mensen naar buiten brengen, wat proberen te sussen en zien dat ze genoeg dronken. Voor de rest konden wij als buurtbewoners niet veel meer doen."

Veel buurtbewoners zijn erg onder de indruk. Ze kenden een aantal bewoners van het rusthuis Kanunnik Triest. "Het is een raar gevoel om te weten dat een aantal van hen er niet meer zijn", zegt de man.