"Kolen moeten onder de grond blijven"

In Antwerpen hebben tientallen milieuactivisten vanmorgen actiegevoerd aan het kolenbedrijf Antwerp Bulk Terminal. Ze protesteerden tegen het gebruik van steenkool als energiebron. "Een aanslag op het milieu", zeggen ze.
De actievoerders ketenden zich vast aan de spoorlijn van het bedrijf, en blokkeerden ook een transportband.
De milieuactivisten halen ook de plannen over de hekel om in Antwerpen een bijkomende steenkolencentrale te bouwen. Steenkool is een verouderde energiebron die bovendien veel CO2 uitstoot.

"Het is een heel open actie, om te reageren tegen het feit dat er opnieuw massaal wordt ingezet op kolen", zei een actievoerster.
 
"Dit is nochtans de meest vervuilende energiebron. Wij vinden dat komen gewoon onder de grond moeten blijven, en blijkbaar moeten we daar zelf actie tegen ondernemen. We kunnen niet wachten op andere instanties, want die nemen hun verantwoordelijkheid niet op."

Kat-en-muisspel

De actievoerders wilden ABT een hele dag lam leggen, maar het bedrijf startte een kort geding tegen de actie en kreeg gelijk van de rechter, die een dwangsom oplegde van 20.000 euro per uur dat het bedrijf geblokkeerd blijft.

De actievoerders zetten hun actie stop, maar een ander groepje drong het bedrijf binnen, waar een kat-en-muisspel volgde met de politie. Uiteindelijk worden verschillende van hen opgepakt.