"Pakistans meest gezochte man" is omgekomen

In Pakistan is Baitullah Mehsud overleden. De dood van een van de machtigste leiders van de Pakistaanse taliban, werd in de loop van de dag officieel bevestigd.
Mehsud (op de foto links onderaan) voerde het bevelhebberschap over naar schatting 20.000 gewapende strijders en was de man achter talloze bloedige zelfmoordaanslagen.

Hij gold dan ook als de meest gezochte man van Pakistan en als de staatsvijand van de Pakistaanse regering. De VS zette een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd. Mehsud kwam uiteindelijk om het leven bij een van de vele Amerikaanse raketaanvallen. Ook zijn vrouw kwam daarbij om.

"De bron van alle kwaad"

De Pakistaanse regering houdt hem onder meer verantwoordelijk voor de moord op ex-premier Benazir Bhutto, hoewel Mehsud zelf dat altijd heeft ontkend. Ook de zelfmoordaanslag in het Marriott-hotel in Islamabad wordt aan hem toegeschreven. Bij de aanslag vielen 50 doden, onder wie verscheidene buitenlanders.

De Pakistaanse legerleider Ashfaq Pervez Kiani noemde Mehsud "de bron van alle kwaad die moest worden uitgeroeid."

Talibanleiders zitten samen

Andere talibanleiders zijn al samengekomen voor een zogenoemde shura of vergadering om zijn opvolging te bespreken. Dat gebeurde in een stammengebied in Zuid-Waziristan.