Amerikaanse zanger Willy DeVille overleden

De Amerikaanse zanger Willy DeVille is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De muzikant stierf in de nacht van donderdag op vrijdag in een ziekenhuis in New York. Eind de jaren 70 brak Willy DeVille, pseudoniem voor William Borsay, brak door met zijn band Mink DeVille.
Willy DeVille was met zijn band midden de jaren 70 kind aan huis in de muziekclub CBGB in New York. Hij was een buitenbeentje in de muziekclub waar onder anderen The Ramones, Blondie en Talking Heads de fundamenten van hun succes legden.
DeVille combineerde rock, latin, blues en country in zijn nummers. In 1978 scoorde Mink DeVille zijn eerste internationale hit, "Spanish stroll". Zijn muziek sloeg vooral aan in Europa.

In 1987 bracht Willy DeVille "Miracle" uit, zijn eerste album onder zijn artiestennaam uit. "Tien jaar op tournee als Mink DeVille is genoeg geweest. Iedereen noemt me Mink. Het is tijd dat ik met mijn eigen artiestennaam aangesproken word", zei de zanger.

Willy DeVille bracht meer dan 20 albums uit, waaronder vier verzamelalbums. Een van zijn bekendste nummers is "Hey Joe", een cover van Jimi Hendrix. Tijdens zijn loopbaan stond hij op het podium met onder anderen Van Morrison, Bruce Springsteen, Brenda Lee, Tom Waits en Los Lobos.

De zanger kampte jarenlang met een drugsverslaving. Begin dit jaar werd een leverontsteking vastgesteld bij DeVille en werd zijn concerttournee afgelast. In juni maakte zijn derde vrouw Nina bekend dat hij pancreaskanker had. In de nacht van donderdag is Wilie DeVille overleden aan de gevolgen van de kanker.

Twee jaar geleden stond Willy DeVille nog op het podium van het Blue Note Festival in Gent. Vorig jaar trad de muzikant nog op in het Openluchttheater Rivierenhof in Antwerpen.