De Spaanse costa's lopen leeg

Door de economische crisis blijven de buitenlandse toeristen massaal weg van de Spaanse costa's. De plaatselijke horeca beleeft er een van de slechtste seizoenen in jaren.
De Spaanse costa's beleven een erg mager jaar. Het strand van pakweg Torremolinos zit normaal gezien afgeladen vol tijdens de zomer, maar nu staan de strandstoelen er verlaten bij. Spanje ontving het voorbije halfjaar 11,4 procent minder buitenlandse toeristen.
Vooral Britten, Duitsers en Nederlanders vinden meestal vlot de weg naar Spanje, maar door de economische crisis haken ze af.

Voor de Britten komt daar nog bij dat het Britse pond fel in waarde verminderde, en reizen naar Spanje dus duurder werd. De toestroom aan Britse toeristen zou met 16,3 procent gekelderd zijn tijdens de eerste jaarhelft.

Bovendien geven de toeristen die er dan wel raken, minder uit. Volgens de Spaanse minister van Toerisme werd er maar liefst 21 miljard euro minder gespendeerd, een daling van 7,6 procent. "Dit is de slechtste zomer die ik al heb meegemaakt. Er is geen mens te bespeuren op het strand", zegt Pedro Hervas, die al 20 jaar fruitsap verkoopt op de stranden.

"A taste of Spain"

De tegenvallende cijfers zijn slecht nieuws voor de socialistische regering in Spanje. De toeristische sector is goed voor 11 procent van de werkgelegenheid. Spanje kampte sowieso al met een zware recessie. De sector kreeg al een miljard euro om de crisis te lijf te gaan en de infrastructuur te moderniseren.

Volgens analisten beantwoorden de grote hotelcomplexen steeds minder aan de behoeften van de toeristen, die ook steeds minder afhankelijk worden van touroperators.

De Spaanse overheid lanceerde in Groot-Brittannië ook een promocampagne onder de naam "A taste of Spain" om vooral de Spaanse keuken en cultuur aan te prijzen. De stranden en de zon worden iets minder uitgespeeld.