Het dagboek van Frank De Winne (06/08/09)

Frank De Winne werd op 27 mei aan boord van het ruimteschip Sojoez TMA-15 gelanceerd naar het International Space Station (ISS), waar hij op 29 mei aankwam. In het kader van de ruimtemissie OasISS leeft en werkt hij er zes maanden lang, samen met vijf andere kosmo- en astronauten. Tussen zijn drukke activiteiten door vindt hij af en toe nog een beetje tijd om via een dagboekverhaal over zijn ervaringen aan boord van het ruimtestation te vertellen.
Ik keek bijzonder uit naar het bezoek dat zeven collega's aan het internationaal ruimtestation ISS hebben gebracht.

Dat is altijd een welkome afwisseling tijdens een lang verblijf in de ruimte. Mijn geduld werd wel wat op de proef gesteld. Hun vlucht moest eigenlijk al op 13 juni vertrokken zijn.
Maar een waterstoflek en slecht weer zorgde voor herhaald uitstel van hun lancering. Uiteindelijk vertrokken ze op 15 juli met de spaceshuttle Endeavour vanaf Cape Canaveral in Florida naar het ISS voor een missie van 16 dagen.

Met vijf ruimtewandelingen en de voltooiing van het Japanse ruimtelabo Kibo moest tijdens deze vlucht STS 127 (alias ISS-assemblagemissie 2J/A) heel wat werk verzet worden.

De Endeavour maakte op 17 juli een geslaagde koppeling met het ISS. Daarop konden ik en mijn vijf metgezellen van ISS-expeditie 20 de zeven Endeavour-astronauten hartelijk begroeten. En zo bevonden er zich maar liefst dertien mensen aan boord van één ruimtetuig. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Voor het eerst 'zaten' we met dertien aan tafel in de module Unity van het ISS. Een bijzonder gevoel met veel leven, lawaai en pret.
Op 21 juli (Belgische tijd) was het 40 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens op de maan wandelde. Een bijzondere verjaardag!

Over een tiental jaar lopen er opnieuw aardbewoners op onze ruimtebuur. Ons werk aan boord van het ISS zal ongetwijfeld de terugkeer naar de maan vergemakkelijken.

Traditie in de ruimte: hier zet ik mijn handtekening op de wand van het ruimtestation. Ondertussen blijft er veel werk aan de winkel aan boord van het ruimtestation. We voeren niet alleen experimenten uit, maar ook allerlei andere klussen.
Zo repareerden we het Advanced Resistive Exercice Device (ARED) dat we bij onze fysieke oefeningen gebruiken. Die moeten we elke dag ongeveer 2,5 uur uitvoeren. Het voordeel van ARED is dat we met één enkel toestel veel meer dan voorheen verschillende soorten oefeningen kunnen doen.

Met ARED gaan we onder meer botontkalking tegen en het stimuleert ook onze spieren. Deze powertraining is belangrijk wanneer je gedurende lange tijd in gewichtloosheid verblijft. ARED werkt zoals een trainingstoestel met gewichten op de aarde, maar de gewichten zijn hier vervangen door vacuümcylinders. Ze werken min of meer als een fietspomp, maar dan in omgekeerde zin. Samen met mijn Canadese en Japanse collega's Wakata en Thirsk heb ik ARED uitgetest.
Mijn vrienden van de Endeavour keerden op 31 juli veilig naar de aarde terug op het Kennedy Space Center in Florida, waar ze ook vertrokken zijn.

De Amerikaan Timothy Kopra is achtergebleven als lid van de vaste zeskoppige bemanning van ISS-expeditie 20, terwijl mijn Japanse gezel Koichi Wakata met de Endeavour naar de aarde terugkeerde.

Ik kijk al uit naar het volgend bezoek van een spaceshuttle, waarbij ik later deze maand onder meer mijn Zweedse ESA-collega Christer Fuglesang begroet.

Frank De Winne

lees meer op de site van de ESA