Oorzaak van brand in Melle nog onbekend

De verstikkende rook in het rusthuis van Melle heeft zich gemakkelijk naar andere kamers kunnen verspreiden omdat de kamerdeuren openstonden. Het is echter niet verplicht om die deuren te sluiten en bovendien heeft het aanwezige personeel gereageerd zoals het hoort.
Het rusthuis was volledig in orde met de brandveiligheidsnormen. Toen het vuur ontstond, waren de brandwerende gangdeuren dicht - zoals het hoort - zodat de rook zich niet verder dan een gang kon verspreiden.
De brandwerende kamerdeuren stonden wel open, maar volgens Donald Withoek van de Brandweerverening Vlaanderen is het wettelijk niet verplicht om de kamerdeuren 's avonds of 's nachts te sluiten.

"Het zou inderdaad beter zijn dat al die deuren van de kamers dicht zijn, zeker 's nachts, maar dan moet je eens vragen aan het personeel hoe leefbaar het nog is", zegt Withoek. "Als je ziet hoeveel personeel er maar is en die mensen moeten een ganse verdieping bewaken, ja dan is dat bijna niet te doen met al die deuren dicht."

Hoe dan ook hebben de zes aanwezige personeelsleden gereageerd zoals het moest toen de rookmelder een signaal gaf. De brand brak uit  in een gang met 15 kamers: 6 bejaarden konden worden gered, maar voor 9 anderen kwam alle hulp te laat omdat de rook zo dik was.

Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen uitsluitsel. De vrouw in wiens kamer de brand is ontstaan, heeft het overleefd en is ondervraagd. Kwaad opzet wordt uitgesloten.
De brandveiligheid in de rusthuizen is geregeld door een koninklijk besluit dat al 35 jaar oud is. Zo zijn rookmelders strikt wettelijk nog niet verplicht in de rusthuizen. Het rusthuis in Melle is dus wel met rookmelders uitgerust.

Eerste bewoners terug naar huis

De schade aan het gebouw blijkt mee te vallen. De eerste bewoners zijn intussen naar het rusthuis Kanunnik Triest mogen terugkeren. Vanaf 10 uur morgenochtend kunnen ook de anderen terugkeren, behalve dan zij van wie de kamer rook- of waterschade heeft opgelopen.

Vijf bejaarden liggen nog steeds in het ziekenhuis, maar niemand is in levensgevaar.