Opnieuw tekenen van herstel in de VS

In de Verenigde Staten zijn er opnieuw duidelijke tekenen van economisch herstel. De werkloosheid is minder sterk gestegen dan gevreesd. De beurzen reageren positief.
Analisten hadden voor de voorbije maand gerekend op een verlies van 325.000 jobs, maar het werden er "slechts" 247.000. De werkloosheidsgraad daalde tot licht tot 9,4 procent, de eerste daling sinds april vorig jaar.
De VS heeft al 19 maanden ononderbroken te kampen met banenverlies. De cijfers voor juli zijn wel de laagste in 12 maanden. Ter vergelijking: in juni gingen nog 443.000 jobs voor de bijl. "De cijfers zijn een zoveelste bewijs dat we ons van de afgrond verwijderen en dat het spook van de depressie steeds meer naar de achtergrond verdwijnt", zei woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis.

De Europese beurzen hebben al verheugd gereageerd op het nieuws. Ook de olieprijs schoot verder de hoogte in. In New York steeg de prijs voor een vat ruwe olie zelfs even naar het hoogste peil in zes weken.