Overleg bij EAT heeft niets opgeleverd

Een gesprek tussen de directie en de vakbonden bij luchtvaartmaatschappij EAT in Zaventem over de staking van het grondpersoneel heeft niets opgeleverd. Het personeel heeft beslist om voort te staken.
Het conflict bij vrachtluchtvaartmaatschappij EAT gaat over het sociaal plan dat de directie heeft voorgesteld. EAT wil in Zaventem 180 van de 500 mensen ontslaan, maar het sociaal begeleidingsplan schiet volgens de vakbonden schromelijk te kort. De directie wil een aantal premies, die bovenop de opzegvergoedingen komen, op individuele basis toekennen. Het personeel wil een collectieve regeling.

Woensdag brak bij het grondpersoneel van EAT een spontane staking uit. De stakingsactie werd vannacht uitgebreid. Na het grondpersoneel zijn nu ook de piloten tot actie overgegaan.

Bij EAT, een dochteronderneming van het koerierbedrijf DHL, werken 360 Belgische piloten. Een deel van hen werkt in Leipzig, waar DHL een nieuw hoofdkwartier heeft ingericht. Als DHL de licentie overdraagt aan Leipzig zien de piloten geen toekomst meer in Zaventem.
Op een personeelsvergadering heeft het grondpersoneel beslist om voort te staken, nu het overleg mislukt is. Volgens de socialistische vakbond BBTK zou de directie in de loop van de namiddag een nieuw voorstel doen.