Overzicht brandrampen in ons land

Het is van de gasramp op het industrieterrein in Ghislenghien in 2004 geleden dat een brand nog zoveel slachtoffers heeft geëist. Hier vindt u een overzicht van de ergste brandrampen in ons land:
  • juli 2004: Op het industrieterrein van Ghislenghien vindt er een zware gasontploffing plaats. Er komen 24 mensen om het leven en meer dan 100 mensen raken zwaargewond.
  • juni 1995: Een wegrestaurant in Eynatten explodeert door een uitwaseming van gassen. 16 mensen overleven de tragedie niet.
  • december 1994: In de balzaal van het Antwerpse Switelhotel wordt oudejaarsavond gevierd als plots enkele kerstbomen aan de ingang van de zaal vuur vatten. 15 mensen overleven de brand niet, 164 feestvierders raken zwaargewond.
  • februari 1974: In een slaapzaal van het internaat van het Heilig Hartcollege in Heusden-Zolder breekt plots brand uit. De autoriteiten denken eerst dat iedereen veilig buiten is geraakt. Tot er plots een zware explosie plaatsvindt. De brand kost uiteindelijk het leven aan 23 leerlingen tussen de 13 en 15 jaar.
  • augustus 1967: Een Franse tankwagen geladen met 45.000 liter vloeibaar gas ontploft midden in het centrum van Martelange. Tientallen huizen worden vernield. Er vallen 22 doden te betreuren. Daarnaast raken 120 mensen gewond.
  • mei 1967: De Brusselse brandweer krijgt een oproep voor een brandje in het warenhuis Innovation. Maar nog voor de brandweer ter plaatse is, staat het hele complex in lichterlaaie. Hoeveel slachtoffers er vielen, was nooit zeker, maar men gaat uit van 323 doden.
  • augustus 1956: In de koolmijn Le Bois du Cazier in Marcinelle bij Charleroi breekt brand uit. Het leidt tot een ramp waarbij 262 mensen van 12 verschillende nationaliteiten het leven laten, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen.