Vinck vrijgesproken in asbest-zaak

Het hof van beroep in Catania in Italië heeft Karel Vinck vrijgesproken in een asbest-zaak. Dat zegt Trends, al is het vonnis nog niet officieel vrijgegeven. Vinck was destijds directeur van een Eternit-fabriek op Sicilië.
Een rechtbank van eerste aanleg vond hem schuldig aan doodslag en veroordeelde Vinck tot 3 jaar. Hij zou zijn personeel onvoldoende hebben beschermd.

Volgens Vinck waren de kanker-risico's van asbest toen nog niet bekend. "Ik ben echt blij dat ik van deze zaak, die maar bleef aanslepen, ben verlost", reageerde Vinck aan het persagentschap Belga. "Ik was toen immers totaal niet op de hoogte van het gevaar dat asbest inhield. Toen ik later naar België terugkeerde en CEO werd van Eternit, sijpelden de eerste - erg onduidelijke - berichten hierover binnen. Ik werd onmiddellijk de motor om via ons O&O-bedrijf Redco een vervangingsmiddel te zoeken voor asbest. Met succes. U begrijpt dus dat deze uitspraak me voldoening geeft."

In december moet ook de Belgische baron De Cartier, van 71 tot 75 bestuurder bij Eternit Genua, in Turijn voor de rechter verschijnen.