Vlaanderen werkt aan normen brandbeveiliging

De Vlaamse regering werkt aan strengere brandbeveiligingsnormen voor de rusthuizen. Een koninklijk besluit van 1974 regelt in essentie de brandveiligheid in de rusthuizen. Maar dat KB is 35 jaar oud en dus hopeloos verouderd.
Na een brand in een rusthuis in Wingene acht jaar geleden, waarbij ook enkele dodelijke slachtoffers vielen, kwamen er voorstellen om de brandveiligheid in de rusthuizen strenger te maken.

Ruim drie jaar geleden had de Vlaamse regering daarover een eigen besluit klaar. Dat besluit moest begin 2007 ingaan, maar het stootte op kritiek van de Raad van State. In principe is het immers de federale regering die bevoegd is voor de brandbeveiligingsnormen.

De Vlaamse regering hoopt tegen begin volgend jaar alsnog strengere normen te kunnen invoeren.

Voor alle duidelijkheid: het rusthuis in Melle is meer dan in orde met de brandbeveiligingsnormen. Zo zijn er in alle kamers en gangen rookdetectoren geplaatst, wat strikt wettelijk nog niet verplicht is.