Prins Filip bezoekt getroffen rusthuis Melle

Kroonprins Filip heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de bewoners van het rusthuis Kanunnik Triest in Melle, dat eergisteren getroffen werd door een zware brand. Negen bewoners kwamen daarbij om het leven.
Donderdagavond brak brand uit in een kamer op de tweede verdieping van het rusthuis. Negen mensen kwamen daarbij om het leven door de verstikkende rook. De andere bewoners werden geëvacueerd door hulpdiensten en buurtbewoners.
Prins Filip had zijn vakantie in Frankrijk onderbroken voor het bezoek en, opvallend, droeg een baard. Eerst ging hij de lichamen van de overleden slachtoffers groeten in funeraria in Destelbergen en Melle. De familie was daarbij aanwezig.

Daarna ging prins Filip naar het getroffen rusthuis in de Kloosterstraat. Hij sprak er met enkele bewoners die op tijd konden worden geëvacueerd en intussen al zijn teruggekeerd naar het rusthuis.
Hij bedankte de hulpdiensten uitvoerig en feliciteerde ook mensen uit de buurt die spontaan hulp hadden geboden, onder wie twee tienermeisjes die op het moment van de brand voorbij fietsten en drie bejaarden in veiligheid hebben gebracht.

Het bezoek van de kroonprins is een morele opsteker voor de hulpverleners, zegt brandweercommandant Eric Isebie. "Voor een aantal van ons geeft dit wel steun in deze moeilijke tijden. Het is een blijk van waardering van de koninklijke familie en de regering, die op die manier steun betuigen aan de slachtoffers".

Op donderdag 13 augustus wordt in de kerk van Melle een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers. In de laatste week van augustus organiseert het gemeentebestuur een gemeenschappelijk rouwmoment.

Terugkeer rusthuis niet vóór maandag

Een vijftigtal bewoners van het rusthuis zullen nog tot maandag moeten wachten om naar hun kamer terug te keren.

Na de brand van donderdagavond moeten de kamers en de gangen nog meer gelucht worden.De brandweer is daar met gespecialiseerde apparatuur mee bezig. Er komt ook nog een gespecialiseerde firma langs om verder de getroffen kamers en gangen te kuisen.

Een dertigtal andere bewoners verblijven sinds gisteravond wel weer op hun kamer. Er liggen nog vijf gewonden in het ziekenhuis, niemand van hen verkeert nog in levensgevaar.