Ruwe olie vloeit weg in natuurreservaat

In het zuiden van Frankrijk is door een lek in een pijpleiding tussen Frankrijk en Duitsland enkele miljoenen liters ruwe olie in een natuurreservaat gevloeid. De bevoegde staatssecretaris spreekt van een milieuramp.
Het lek in de pijpleiding van het bedrijf SPSE (Société du Pipeline Sud-Européen) werd gisteren ontdekt. Volgens de eerste vaststellingen is bijna vier miljoen liter ruwe olie weggelekt.
Volgens het ministerie van Milieu heeft de olie zich verspreid over een gebied van twee hectare in het natuurreservaat Coussols de Crau, nabij Saint-Martin-de-Crau, in de Camargue. Daar leven heel wat zeldzame planten- en diersoorten.

Staatssecretaris Chantal Jouanno sprak van een milieuramp in het onbewoonde natuurgebied. Volgens SPSE zelf zou de impact op het milieu beperkt blijven. Er zou geen gevaar zijn voor het grondwater.

Hoe het lek is ontstaan, is nog niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

SPSE bevoorraadt met de 769 kilometer lange pijplijn raffinaderijen en een petrochemisch platform. Ze loopt van Fos-sur-Mer in Frankrijk over Zwitserland naar Karlsruhe in Duitsland.