Tweede proces tegen Iraanse oppositie

In Iran is het proces begonnen tegen een tweede groep tegenstanders van president Ahmadinejad. Vorige week is al een eerste groep voor de rechter verschenen.
Bij de beklaagden is een Franse lerares die op 1 juli is gearresteerd op de luchthaven van Teheran toen ze wilde terugkeren naar huis. Ze wordt beschuldigd van spionage. Parijs verwerpt die beschuldiging en president Sarkozy eist haar onmiddellijke vrijlating. Volgens het Iraanse persbureau IRNA heeft de vrouw bekend dat ze een rapport schreef over de onrust in Ispahan en dat doorgaf aan de Franse ambassade.

Ook een Frans-Iraans personeelslid van de Franse ambassade en een personeelslid van de Britse ambassade in Iran staan terecht. Volgens de openbare aanklager hebben ze samengewerkt aan een plan om het regime omver te werpen. Iran beschuldigt Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al langer de hand te hebben in het protest van de oppositie tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad.