3 minuten en 46 seconden in snikhete sauna

Een Finse man en een Russische vrouw hebben dit weekend het wereldkampioenschap sauna gewonnen in Finland. Ze verbleven meer dan 3 minuten in een sauna van 110 graden Celsius.
De Fin Timo Kaukonen (foto bovenaan) won het kampioenschap bij de mannen. Hij hield het 3 minuten en 46 seconden uit in de verstikkend hete sauna. Hij bleef er net 2 seconden langer in dan zijn rivaal, de Fin Ilkka Pöyhiä. Bij de vrouwen ging de titel naar de Russische Tatyana Arkhipenko (foto links). Zij bleef 3 minuten en 9 seconden in de sauna zitten.
Het wereldkampioenschap sauna wordt al sinds 1999 georganiseerd in Heinola, op ongeveer 140 ten noorden van de hoofdstad Helsinki. Dit jaar waren er 150 deelnemers uit meer dan 20 landen, waaronder België, Wit-Rusland en Zweden.

Finland is niet alleen het land van de saunacultuur, maar ook het land waar de meest gekke wedstrijden en competities worden georganiseerd. Naast het WK sauna bestaat er bijvoorbeeld ook een wedstrijd gsm-gooien.

lees ook