Bomalarm tegen vliegtuig boven China

In de Chinese autonome regio Xinjiang is er een bomdreiging geweest tegen een Afghaans passagiersvliegtuig. Het toestel is intussen geland in de Afghaanse stad Kandahar.
Eerst had het Chinese persagentschap Xinhua gemeld dat het Afghaanse vliegtuig gekaapt was. Nadien luidde het dat er mogelijk een bom aan boord zou zijn. Het toestel was vanuit Afghanistan op weg naar Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang in Centraal-Azië. De Chinese overheid gaf het echter niet de toelating om daar te landen.
Het vliegtuig is inmiddels teruggekeerd en is nu geland in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. Of er nu al dan niet een bom aan boord was, is nog niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de spanning in Xinjiang erg groot blijft. De voorbije maand zijn daar zeker 197 doden gevallen bij etnisch geweld tussen de oorspronkelijke inwoners, de Oeigoeren, en Han-Chinezen die zijn ingeweken. De islamitische Oeigoeren zeggen dat hun cultuur onderdrukt wordt en dat Chinezen er bevoordeeld worden.