Overgangsakkoord voor Madagaskar getekend

De leiders van de grootste politieke partijen van Madagaskar hebben in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo een akkoord getekend dat een einde moet maken aan de politiek crisis op het eiland.
Het akkoord, dat onder toezicht van de VN tot stand kwam, gaat vergezeld van een overgangshandvest waarin staat dat er binnen 15 maanden onder internationaal toezicht presidents- en parlementsverkiezingen moeten plaatsvinden.
Met het akkoord komt een einde aan een maandenlange crisis die op 17 maart culmineerde in het gedwongen vertrek van president Marc Ravalomanana (foto links). De betogingen voorafgaand aan zijn vertrek kostten aan honderd mensen het leven.

Ravalomanana nam deel aan de onderhandelingen die woensdag waren begonnen, evenals de huidige leider Andry Rajoelina (foto boven). De verdreven president verklaarde dat hij niet persoonlijk bij de overgang betrokken zal zijn, maar dat zijn politieke partij eraan deel zal nemen.