De Italiaanse stroom wordt "heilig"

Dankzij een standbeeld van de in Italië zeer populaire heilige "padre" Pio wordt het mogelijk om elektriciteit te leveren aan duizenden gezinnen. Het standbeeld komt bovenop een heuvel te staan bij het kustplaatsje Rignano Garganico.
Vlak bij San Giovanni Rotondo, het Italiaanse bedevaartsoord waar de heilige "padre" Pio begraven ligt, komt een beeld van de populaire pater te staan. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat het standbeeld elektrische stroom gaat leveren.
Het standbeeld van 60 meter hoog wordt namelijk geschilderd met een verf van fotovoltaïsche cellen. Die cellen kunnen zonlicht omzetten in elektrische stroom.

Dit allereerste exemplaar van "groene" heilige kunst is een initiatief van een plaatselijk comité uit het bedevaartsoord. De kostprijs van het standbeeld bedraagt een paar miljoen euro en deze som wordt ingezameld via enthousiaste fans van "padre" Pio in binnen- en buitenland.

"Padre" Pio is de meest populaire heilige in Italië. Tijdens zijn leven als monnik zou hij de stigmata hebben gekregen, de verwondingen van Christus aan het kruis.

lees ook