Europese luchtvaart lijdt zwaar onder crisis

De meeste luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van de AEA, de vereniging van Europese luchtvaartmaatschappijen, hebben in de eerste zes maanden van dit jaar minder passagiers en vracht vervoerd. Brussels Airlines doet het slechter dan het gemiddelde op het vlak van passagiers, maar doet het minder slecht in het vrachtverkeer.
Het aantal passagiers dat de Europese luchtvaartmaatschappijen vervoeren, blijft dalen, hoewel de daling in juni kleiner lijkt te worden: -6,5 procent tegenover -8,3 procent in mei. Voor vluchten naar Afrika en het Midden-Oosten is er zelfs sprake van een lichte stijging, maar zowel voor de Europese vluchten (-6,3 procent), de Noord-Atlantische vluchten (-7 procent) en de vluchten naar het Verre Oosten (-10,7 procent) blijft de daling aanzienlijk.
Brussels Airlines doet het in de eerste 6 maanden van 2009 met een passagiersdaling van 12,8 procent slechter dan het Europese gemiddelde (-7,2 procent). Voor wat het vrachtverkeer betreft, doet Brussels Airlines het met -11,6 procent dan weer aanzienlijk beter dan het gemiddelde (-22,1 procent). In juni bedroeg de daling van het vrachtverkeer bij de Belgische maatschappij nog slechts 0,3 procent.

De positieve uitschieter is Turkish Airlines. De Turkse maatschappij vervoerde in de periode januari-juni 2009 13,7 procent meer passagiers en 23,2 procent meer vracht.

Alle andere maatschappijen die lid zijn van de AEA laten negatieve cijfers optekenen. Bij de grootste maatschappijen, die ook een groot intercontinentaal netwerk hebben, is de daling kleiner.

Cijfers januari-juni 2009

  passagiers vracht
Air France -5,7% -22,7%
British Airways -4,6% -13,6%
BMI -16,1% -38%
Icelandair -20,5%     -
KLM -6,1% -17%
Lufthansa -6,4% -25%
Brussels Airlines -12,8% -11,6%
Turkish Airlines +13,7% +23,2%