Ex-minister Ernest Glinne is overleden

In Wallonië is voormalig minister en Waals kopstuk Ernest Glinne overleden. Glinne was lange tijd lid van de PS, maar wou Wallonië uiteindelijk aanhechten bij Frankrijk.
Het nieuws over het overlijden van Ernest Glinne werd bekendgemaakt door PS-voorzitter Elio di Rupo. Toch heeft Glinne niet altijd in de gratie gestaan van de Franstalige socialisten.
Glinne kwam uit de regio rond Charleroi en trad begin de jaren 60 op de voorgrond in de Mouvement populaire wallon, de beweging van André Renard die toen staakte tegen de Eenheidswet, maar vooral voor de Waalse belangen.

Nadien werd Glinne lid van de PSB, de voorloper van de PS, en in de jaren 70 was hij minister van Arbeid. Glinne werd het gezicht van de militante linkervleugel van de PS en in '81 nam hij het bij de voorzitterverkiezingen op tegen Guy Spitaels. Glinne deed het toen veel beter dan verwacht en Spitaels kreeg ondanks de steun van de partijtop slechts 52% van de stemmen.

Nadien zat Glinne jarenlang in het Europees Parlement, maar zijn relaties met de partijtop verzuurden verder. In de jaren 90 was hij een paar keer kandidaat voor Ecolo.

In juni liet hij ook Ecolo voor wat het was en was hij bij de regionale verkiezingen kandidaat voor de RWF (Rassemblement Wallonie France), een partij die opkomt voor de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk.