Morakot verzwakt tot tropische storm

In China zijn de zuidoostelijke provincies Fujian en Zhejiang zwaar getroffen door de tyfoon Morakot. Die is intussen in kracht afgenomen tot een tropische storm.
Nadat Morakot eerder al zware vernielingen had aangricht op de Filipijnen en op Taiwan, bereikte de tyfoon gistermiddag de Chinese kust bij de provincie Fujian. De wind haalde snelheden tot 120 kilometer per uur.
Honderden dorpen werden door de tyfoon onder water gezet en meer dan 2.000 huizen begaven het onder het natuurgeweld. Aardverschuivingen en overstromingen maken het de hulpverleners moeilijk om de getroffen dorpen te bereiken. De Chinese overheid had uit voorzorg bijna een miljoen mensen geëvacueerd. Daardoor is het aantal slachtoffers beperkt.

Morakot is intussen afgezwakt tot een tropische storm, met toch nog altijd windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Volgens de laatste berichten zal de miljoenenstad Shanghai niet van de storm te lijden hebben omdat Morakot van richting is veranderd.

Ravage in Taiwan

In Taiwan zijn nog tientallen mensen vermist na de doortocht van Morakot (wat diamant betekent in het Thais) vorig weekend. In het zuiden van het land is daarbij een bergdorp onder een modderstroom verdwenen. Een honderdtal mensen kon aan de modderstroom ontkomen of werd gered door legerhelikopters.

"De modderstroom overspoelde een groot deel van het dorp, inclusief de school en vele huizen. Een deel van de berg boven ons viel gewoon op het dorp neer", zei een ooggetuige. Volgens de man liggen mogelijk nog honderden mensen onder de modder. De  offciële cijfers spreken van 14 doden en 51 vermisten voor heel Taiwan.