Opnieuw poging tot ontsnapping uit gevangenis

In de gevangenis van Bergen hebben twee gedetineerden gisteravond geprobeerd te ontsnappen. De poging is mislukt, een medeplichtige is al voor de onderzoeksrechter gebracht. Een cipier raakte lichtgewond.
Twee gevangenen gijzelden met behulp van een mes de cipier die het avondmaal uitdeelde. Door ermee te dreigen de cipier te doden, werden voor de twee de buitendeuren van de gevangenis geopend. Voor de hoofdingang van de gevangenis stonden de moeder van een van beide gevangenen en een andere medeplichtige de twee op te wachten in een auto.

De gevangenen konden in de auto stappen, maar door de voorwerpen die de ongeveer vijftien cipiers van de gevangenis voor de wielen gooiden, kon die niet wegrijden. Door de ruiten van de wagen stuk te slaan, slaagden de cipiers er uiteindelijk in de gevangenen op de vlucht te ontwapenen. Tegen die tijd was de politie ter plaatse gekomen, die de vier kon oppakken.

De gegijzelde cipier raakte lichtgewond aan de kin en een arm, maar hij kon gewoon weer naar huis.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) looft het "professionele en  snelle optreden van de penitentiair beambten" waardoor de ontsnapping verijdeld kon worden. Sinds 23 juli zijn al acht gevangenen ontsnapt uit de gevangenissen van Brugge en Merksplas en uit het Brusselse justitiepaleis.