Rellen in Parijse voorstad na dood jongeman

Zondagnacht zijn er relletjes geweest tussen jongeren en de politie in Bagnolet, een voorstad van Parijs nadat een jonge motorrijder was verongelukt bij een achtervolging door de politie.
De 18-jarige Yakou Sanogo kwam om het leven toen hij tijdens een politieachtervolging tegen een betonnen muur terechtkwam. De jongeman zat volgens de politie op een motorfiets die verboden is op de openbare weg.

Toen de politie hem wilde controleren, vluchtte hij weg en verongelukte hij. Daarop kwam het tot schermutselingen tussen politie en bewoners van Bagnolet, waar veel migranten wonen. Volgens de bewoners heeft een politiewagen de jongeman aangereden.

Er werden brandbommen gegooid, auto's werden in brand gestoken en er waren zelfs geweerschoten te horen. De politie kwam ter plaatse met tien anti-relwagens.

Sociale achterstand in de "banlieue"

Het gebeurt wel vaker dat er gewelddadige confrontaties zijn tussen de politie en jongeren uit de Parijse "banlieue". Zo braken er in oktober 2005 zware rellen uit in verschillende Parijse voorsteden nadat twee jongeren om het leven waren gekomen bij een achtervolging door de politie. Ze werden geëlektrocuteerd toen ze zich verborgen in een elektriciteitskabine.

Uitspraken van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy in de trant van "we zullen dit tuig van de straat vegen" gooiden nog olie op het vuur. Het geweld breidde zich uit naar andere Franse steden en er werden honderden voertuigen in brand gestoken.

Het geweld in de voorsteden heeft veel te maken met sociale achterstand en gebrek aan kansen voor de lokale jeugd.