"Antwerps verbod op quads is onwettig"

Volgens de automobilistenvereniging Touring is het quadverbod dat het Antwerpse stadsbestuur vorige maand heeft ingevoerd, onwettig. Het zou niet stroken met het algemene verkeersreglement.
"Het stadsbestuur kan geen individueel verkeersreglement maken," zegt Danny Smagghe van Touring. "Die bevoegdheid behoort tot de federale overheid. Anderzijds moet een verbod voor quads ook aangegeven worden met signalisatieborden aan de ingang van de stad. Eigenlijk bestaan zo'n verkeersborden niet. Eigenlijk gaat de stad hier in de fout."

"Overlast is bevoegdheid politie en burgemeester"

Het Antwerpse stadsbestuur zegt dat het quads, een soort crossmotoren op vier wielen, verboden heeft omdat ze overlast veroorzaken. Overlast valt onder het politiereglement, wat dan weer een bevoegdheid is van de burgemeester.

Signalisatieborden zijn dan ook niet nodig nodig, argumenteert de stad, omdat iedereen geacht wordt het politiereglement te kennen.

"Grijze zone"

Het is onduidelijk wie gelijk heeft, zegt Alex Verhoeven van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

"We zitten een beetje in een grijze zone. Beide partijen hebben hun standpunten pro. Het is niet zwart op wit duidelijk wat juridisch de juiste weg is en misschien zijn beide wegen wel mogelijk", aldus Verhoeven. Mogelijk moet een rechtbank de beslissing brengen.