"De kritiek van De Clerck is goedkoop"

Marc Verwilghen (Open VLD) is de blijvende kritiek van minister van Justitie Stefaan De Clerck beu. De Clerck (CD&V) zegt dat zijn voorgangers, onder wie Verwilghen, niets hebben verwezenlijkt, "maar dat is wel erg goedkoop".
"Toen ik De Clerck in 1999 opvolgde, waren de problemen van nu er ook al", zegt Verwilghen in Het Laatste Nieuws. "Ik kan dus ook zeggen dat er onder hem niets is veranderd. Hij mag trouwens van geluk spreken dat die gedetineerden opnieuw gevat zijn. En waardoor? Dankzij de wet op de bijzondere opsporingsmethodes, die er onder mijn bewind is gekomen."

"De Clerck heeft gewoon de vakbonden mee, terwijl ik er altijd ruzie mee had. Maar in die 4 jaar dat ik minister was, is er geen enkele ontsnapping geweest. Sinds Dendermonde (waar 28 gedetineerden gingen lopen) is men aan veel gewend geraakt, want anders hadden ze nu wel luider om zijn ontslag gevraagd. In mijn tijd zou de pers al lang zijn vel hebben geëist."

De Clerck wil nu absoluut iets doen aan het cellentekort. "Maar dat zal niet lukken, omdat hij met de PS in een regering zit. Die zullen dat subtiel verhinderen, zoals ze elke poging om het aantal cellen op te trekken altijd al hebben verijdeld.  Welke partij zit al sinds 1988 in elke regering? De PS, die ligt dwars vanaf dag 1. Zo was het bij mij, en zo is het ook bij De Clerck. De PS heeft een afwijkende visie op het gevangeniswezen. Ze willen gedetineerden liefst zo menselijk mogelijk behandelen. Zolang de partij mee aan het roer staat, zal het beleid niet veranderen."