"Reynders was op de hoogte van Fortis-lek"

Volgens de verslaggever van de Fortis-commissie Renaat Landuyt (SP.A) komt minister van Financiën Didier Reynders (MR, grote foto) in het vizier na de onthulling over mogelijke lekken bij Cassatie. Reynders moet daarvan op de hoogte geweest zijn, zegt Landuyt.
Uit het onderzoek blijkt dat Cassatievoorzitter Ivan Verougstraete gebeld heeft met de advocaat van Fortis. Dat gebeurde kort nadat hij van rechter Christine Schurmans gehoord had dat er een voor de regering ongunstige beslissing zat aan te komen over de verkoop van Fortis.
Na de telefoon van Verougstraete vroegen de advocaten van de regering om de debatten te heropenen bij het Hof. Dat kan alleen maar met medeweten van minister Reynders, zegt SP.A-justitiespecialist Landuyt (kleine foto).

"Als het klopt dat een van de advocaten van de partijen van een raadsheer van het Hof van Cassatie inlichtingen krijgt over de problemen tussen de raadsheren, en als je weet dat men als advocaat een heropening van de debatten nooit vraagt zonder dat te bespreken met het akkoord van de cliënt, is het duidelijk dat een en ander met het kabinet-Reynders besproken moet zijn", zegt Landuyt. Hij voegt er aan toe dat hij zich niet kan voorstellen dat minister Reynders deze belangrijke zaak niet zelf gevolgd heeft.

Het onderzoek naar lekken bij het Fortis-arrest wordt in Gent gevoerd. Onderzoeksrechter Henri Heimans hoopt in de loop van de maand september klaar te zijn.