Fatah verkiest nieuw centraal comité

Op de Westelijke Jordaanoever heeft de conferentie van de Palestijnse organisatie Fatah een nieuw en verjongd centraal comité verkozen. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de organisatie van wijlen Yasser Arafat een partijcongres en verkiezingen houdt.
Uit de eerste resultaten blijkt dat minstens 13 van de 18 verkozen bestuursleden van Fatah uit de jongerenorganisatie komen. Slechts drie oude bestuurders zijn herverkozen.

Een van de nieuwe verkozen leiders wordt de populaire maar radicale Marwan Barghouti, die in Israël vastzit wegens aanslagen. De verkiezing van het nieuwe centraal comité was een test voor de bereidheid van Fatah om te verjongen.

President Mahmoud Abbas is zaterdag  bevestigd als leider van Fatah, maar zijn positie is zeker niet versterkt. In haar nieuwe programma heeft de beweging zich immers uitgesproken voor een verzet met alle middelen tegen de Israëlische bezetting, al wordt er tegelijkertijd wel gestreefd naar een rechtvaardige vrede in de regio.