Juwelendieven aan de haal met recordbuit

Bij een overval op een juwelierszaak in Londen zijn twee overvallers met een buit ter waarde van 47 miljoen euro kunnen ontkomen. Het gaat om de grootste juwelenroof in de geschiedenis van Groot-Brittannië.
De dieven hebben de juwelierswinkel in de dure wijk Mayfair vorige donderdag al overvallen, maar de omvang van de buit werd pas nu bekendgemaakt.

De juwelendieven gingen alvast heel koelbloedig te werk. Om 16.20 uur lokale tijd lieten ze zich door een zwarte taxi voorrijden en stapten de dure winkel ongemaskerd en verzorgd gekleed in pak en das binnen. Eens in de juwelierszaak trokken ze hun revolvers, bedreigden de medewerkers en stopten dure ringen, halssnoeren, armbanden en uurwerken in een tas.
Omdat ze ongehinderd in hun geparkeerde vluchtauto wilden stappen, namen ze een van de winkelbedienden mee naar buiten en vuurden een waarschuwingsschot af in de volle Londense straat.

Op hun vlucht gebruikten de overvallers minstens drie auto's. Toen ze na een paar straten van het eerste in het tweede voertuig overstapten, vuurden ze een tweede waarschuwingsschot af. Daarna verdwenen ze in het drukke verkeer van de Britse hoofdstad.

De politie spreekt van een goed geplande roofoverval en noemde de beide dieven "uiterst gevaarlijk". Er zijn dan ook beelden van de bewakingscamera van de juwelierszaak vrijgegeven, waarop de beide mannen goed te herkennen zijn. Er werden ook foto's van een deel van de buit verspreid. Zo hoopt de politie het duo snel te kunnen arresteren.

In Londen is een verdachte van de overval opgepakt, maar de man is nadien op borgtocht vrijgelaten.

Juwelierszaak niet voor de eerste keer overvallen

De tot nog toe grootste juwelenroof in Groot-Brittannië werd in 2003 gepleegd in dezelfde winkel. Toen hadden twee Serviërs juwelen voor een omvang van 27 miljoen euro buitgemaakt. Eén van de overvallers werd gevat en verblijft nu in de gevangenis.

En toch is de 47 miljoen euro die nu werd buitgemaakt geen record, want bij een overval op het gelddepot van een veiligheidsbedrijf in 2006 in het graafschap Kent hadden gangsters met 62 miljoen euro nog een veel grotere buit gevangen.